Atrakcje

Muszyńskie smaki

Borówki

Położona w dolinie Popradu Muszyna kusi nie tylko pięknymi widokami, świeżym powietrzem, możliwością aktywnego wypoczynku czy kontaktem z historią. Wielbiciele sportów letnich i zimowych, kuracjusze, rodziny z dziećmi czy fani pieszych wędrówek – wszyscy znajdą coś dla siebie. Jak i dla własnych podniebień. Choć Muszyna nie słynie z regionalnych przysmaków, to oferuje wiele dobrze znanych jak i nowych smaków do spróbowania.

Nie można wpaść do Muszyny i opuścić ją bez skosztowania którejś z wód mineralnych. Wód takich jak Milusia, Antoni, Grunwald czy Anna, bogate w wapń, magnez, sód, żelazo i potas, można spróbować w kilku pijalniach i ogólnodostępnych źródłach. Z Muszyny i okolic pochodzą również butelkowane wody mineralne, takie jak Galicjanka, Cechini Muszyna, Muszyna Minerale czy sponsor klubu siatkarskiego, Muszynianka.

Wspominając o wodzie, nie sposób nie powiedzieć o Popradzie i rybach w nim żyjących, a jest ich co niemiara! Wędkarze po wykupieniu zezwolenia, mogą “zmierzyć się” z różnymi gatunkami pstrąga, kleniem, płocią, brzaną oraz słynną głowacicą. Osoby których wędkarstwo nie interesuje mogą poszukać świeżych ryb w okolicznych restauracjach i barach.

Beskid Sądecki słynie z sezonowego wypasu owiec, a regionalne wyroby z ich mleka można znaleźć i w Muszynie. Wędzone serki górskie o charakterystycznym smaku popularnie nazywane oscypkami, są szeroko dostępne na tych terenach. Popularny jest również bundz, twaróg o łagodnym smaku, który najlepiej zjeść z kawałkiem świeżego chleba i odrobiną soli.

Muszyna i jej okolice to również kraina miodem płynąca. Mnogość łąk, pól i lasów oraz nieskazitelne powietrze sprzyjają pszczołom i ich wyrobom. Jasnożółty miód mniszkowy, bursztynowy lipowy, miód akacjowy czy wielokwiatowy są zdrowymi zamiennikami cukru dodawanego do herbaty czy wypieków. Jednak warto rozejrzeć się za gęstym, ciemnobrązowym miodem ze spadzi jodłowej lub świerkowej, który nie dość że jest zdrowy i zawiera wiele pożytecznych biopierwiastków, to również jest bardzo smaczny i świetnie smakuje np. z białym twarogiem na kanapce.

Muszyńskie lasy i pola to także miejsca pełne owoców runa leśnego. Warto zejść na chwilę z roweru czy zatrzymać się na szlaku i pomyszkować w przydrożnych ostępach. Lasy pełne są popularnej czarnej jagody, którą można zebrać na naszych terenach jeszcze w sierpniu. Owoce smakują zaraz po zerwaniu z krzaka jak i również dodane do naleśników czy przetworzone w kompotach, konfiturach czy ciastach. W lasach można znaleźć również maliny, poziomki oraz jeżyny. Okoliczne lasy to także królestwo dla grzybiarzy. Różne gatunki borowików, podgrzybki, opieńki, maślaki, kurki, kanie czy kozaki są bardzo popularne i łatwe do znalezienia. Nie brakuje również najpopularniejszego polskiego grzyba – rydza, który świetnie smakuje podsmażony, w jajecznicy czy zamarynowany.

2 komentarze /-y

  1. Bardzo treściwy i zgrabnie napisany artykuł. 🙂 Podesłaliśmy go naszym fanom na Facebooku. Tym bardziej, że sezonowe menu to nasza specjalność. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *